Så sitter den äntligen där, den nya vackra ytterdörren som smyckar ditt hus och välkomnar dig hem. Men efter en tid nöts den av väder och vind och kräver lite underhåll och översyn för att bibehålla sin funktion och utseende.
Här delar vi med oss av några tips hur du på bästa sätt underhåller din ytterdörr och förlänger dess livslängd:

 • Har du köpt en grundmålad dörr bör du färdigmåla dörren i samband med montering för att säkerställa ett fullgott skydd. Vår standard är en oljegrund som du med fördel täckmålar med vattenburen alkydfärg. Är din dörr linoljegrundad från oss (Engwall o. Claesson) så fortsätter du täckmåla med linoljefärg av valfritt fabrikat.

 • En Teakdörr från SöderPort är oljad och kräver minst ytterligare en behandling i samband med montering för att garantin ska gälla. En oljefernissad ekdörr kräver också efter en tid regelbunden behandling med oljefernissa.
  Tänk på att en oljad eller oljefernissad dörr aldrig blir färdigbehandlad och kräver därför regelbunden översyn, det är dörrens placering och utsatthet för väder och vind (framförallt är det solens UV-ljus som bryter ner ytbehandlingen) som bestämmer dess unika underhållsintervall.

 • Gångjärn, låshus och cylindrar ska hållas rena och regelbundet smöras med olja typ 5-56 eller motsvarande.

 • Har du kittade glas på din ytterdörr som du vill måla eller rengöra?
  Använd en handmejsel med X-spår (ej skruvdragare) och följ nedan instruktion:
  1. Skruva bort skruvarna – avsluta med skruvarna i den övre glaslisten och lyft samtidigt ur glasramen (glaset är limmat mot ramen). 
  2. Lägg ramen/glaset på ett stadigt underlag för att kunna putsa glasets insida. 
  3. Putsa och rengör spröjsen och de utvändiga glasens insida med vanligt fönsterputs. Undvika att damm- och gummilister är fuktiga vid återmontering, då detta kan medföra tillfällig kondens mellan glasen. 
  4. Vid målning/ommålning av spröjs och träytor mellan glasen, är det viktigt att inte måla på damm- och gummilister
  5. Återmontering av glasramen sker omvänt mot demonteringen – efterdrag inte skruvarna för hårt då det kan skada glaslisten.

  För täckmålade dörrar rekommenderar vi följande:
 • Regelbunden rengöring av din dörr sker bäst med vatten och ett milt rengöringsmedel (exempelvis diskmedel), som inte innehåller slipmedel eller ammoniak. För att hålla en blank och smutsavvisande ytan kan du polera dörrbladet med bilvax (siliconfritt och utan slipmedel).
 • Om din dörr har fått en skada bör du omedelbart åtgärda den för att inte fukt ska tränga in i konstruktionen. Spackla med exempelvis Plastic Padding som du därefter slipar ner och målar över.
 • När det är dags att måla om dörren lämpar sig fönsterfärg bäst, vi rekommenderar vattenburen alkydfärg.

  Fler underhållstips för fönster och ytterdörrar hittar du på vår hemsida.

  Lycka till!

Dela bloggposten

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *